ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΕΣΕΚ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Με τόλμη και αισιοδοξία για το δίκιο και τις ανάγκες μας
Συνάδελφε, συναδέλφισσα
Για μια ακόμα χρονιά είμαστε και πάλι μαζί για να αναλογιστούμε και να κάνουμε απολογισμό για τη χρονιά που πέρασε. Είμαστε λοιπόν εδώ αφενός με την πολιτική των μνημονίων, της βάρβαρης λιτότητας και της καταστολής να τσακίζει τις ζωές και τα δικαιώματά μας, αφετέρου με την επιχειρούμενη εικόνα της φανταστικής πραγματικότητας, όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέλει σώνει και καλά να πιστέψουμε ότι τα κάνει όλα μια χαρά και απ’ την άλλη η ΝΔ και ο Μητσοτάκης επιχειρεί να μας πείσει ότι -αν και όταν έρθει στα πράγματα- τότε ο ήλιος θα λάμψει για όλους μας! Να το λοιπόν το μεγάλο ψεύτικο δίλημμα: Τσίπρας ή Μητσοτάκης; Φως ή σκοτάδι; Να λοιπόν για μια ακόμα φορά η μεγάλη απάτη των πλαστών διλημμάτων! Το ερώτημα όμως είναι άλλο. Θα παρασυρθούμε και πάλι από τα πλαστά αυτά διλήμματα; Θα ξαναπέσουμε και πάλι στα ίδια σφάλματα του 2015 που τόσο σκληρά πληρώθηκαν από όλους μας; Ελπίζουμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και με τον αγώνα να τα ξεπεράσουμε!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Είμαστε σήμερα εδώ για να συζητήσουμε και να κρίνουμε αν και εμείς οι ίδιοι είμαστε ικανοποιημένοι απ’ τη δράση μας, αν θεωρούμε θετική  τη δράση του σωματείου μας το χρόνο που πέρασε. Χωρίς καμία διάθεση να μηδενίσουμε τίποτε και κανέναν, καταθέτουμε ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι απ’ την πορεία της περασμένης χρονιάς. Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά και αγωνιστικά.
Υπήρξαν πολιτικές επιλογές του μονοπαραταξιακού Δ.Σ. του σωματείου που μας έφεραν σε πλήρη αντίθεση με τη δράση του. Η πρώτη σοβαρότατη ένστασή μας βρίσκεται στην πολιτική επιλογή του Δ.Σ. να αναδεικνύει ως βασική αιχμή της πάλης του την εναντίωσή του με τις γραφειοκρατικοποιημένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος σε ΓΣΕΕ και  ΑΔΕΔΥ και δευτερευόντως της ΟΛΜΕ και ΔΟΕ. Επανειλημμένα το ΔΣ και ο πρόεδρος στις συνελεύσεις προσπαθούν να μας πείσουν για το πόσο υποταγμένες είναι αυτές οι ηγεσίες και πόσο αρνητικό ρόλο παίζουν μέσα στο κίνημα. Τονίσουμε πως αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά και πως σε μια πορεία πάνω από 30 χρόνια μέσα στα συνδικάτα ποτέ δεν αποδεχτήκαμε την πολιτική αυτών των ηγεσιών. Το αντίθετο μάλιστα! Όμως αυτό δεν μας εμπόδισε να χρησιμοποιήσουμε τις κινήσεις αυτές, (απεργίες, συγκεντρώσεις, συνελεύσεις) για να δώσουμε το δικό μας στίγμα, το δικό μας αποτύπωμα στους αναγκαίους αγώνες. Πάντα όμως μέσα απ’ τις κινητοποιήσεις αυτές και ποτέ έξω απ’ αυτές.
Αγωνιζόμαστε για την ταξική ανασυγκρότηση, την αλλαγή των συσχετισμών και τη διεκδικητική πλεύση του συνδικαλιστικού κινήματος.
Δεν είμαστε απεργοσπάστες!
Το δεύτερο μεγάλο ατόπημα του απερχόμενου Δ.Σ. είναι ότι στη γενική απεργία στις 30 Μάρτη 2018 με ανακοίνωσή του βρέθηκε απέναντι απ’ την απεργία και ουσιαστικά κάλεσε τους εργαζόμενους να γίνουν απεργοσπάστες, ή -για να το πούμε διαφορετικά- “απεργοί αλά καρτ”, δηλαδή να νομιμοποιήσουν την απεργοσπασία! Η στάση αυτή ήταν ολέθριο πολιτικό σφάλμα και ελπίζουμε ότι στον απολογισμό του το απερχόμενο Δ.Σ. θα το αναγνωρίσει.
Θεωρούμε επίσης ότι το απερχόμενο Δ.Σ. λειτούργησε με έναν ιδιαίτερα ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟ τρόπο. Όλα τα ζητήματα έπρεπε να περνάνε κάτω απ’ την ευθύνη του προέδρου και μόνο, με αποτέλεσμα η πρακτική της ανάθεσης να μειώνει την πρωτόβουλη δράση των μελών, να στενεύει τον ορίζοντα της ΠΕΣΕΚ, το σωματείο να λειτουργεί ως προεδροκεντρικό και να μετατρέπεται σε ένα άνευρο και αποστεωμένο σωματείο που περιμένει τη φωνή του ειδικού για να λύσει όλα του τα προβλήματα. Έχουμε εντελώς αντίθετη άποψη. Με την ανάθεση της επίλυσης των προβλημάτων στους «ειδικούς» το μόνο που πετυχαίνει κανείς είναι να τα πολλαπλασιάζει.   
Για το ζήτημα των εκλογών
Παρά τις καταστατικές δεσμεύσεις, το Δ.Σ. αρνείται να εφαρμόσει την απλή αναλογική στις εκλογές του σωματείου. Η δικαιολογία που προβάλλεται αφορά την ισχύ του νόμου 1264/82 ο οποίος επιβάλλει αυθαίρετα ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής και αποτελεί άμεση κρατική παρέμβαση στη λειτουργία των σωματείων. Δυστυχώς, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις της παράταξης που ελέγχει το σωματείο, στην πράξη υποτάσσεται στις κρατικές παρεμβάσεις με επιχειρήματα που δηλώνουν υποταγή απέναντι στις κρατικές επιλογές.
Εξίσου σοβαρή πολιτική σημασία έχει το ζήτημα της παρουσίας δικαστικών στις εκλογές του σωματείου. Στην πραγματικότητα νομιμοποιείται η κρατική παρέμβαση στα συνδικάτα και ταυτόχρονα υποδηλώνεται ότι το ίδιο το συνδικάτο είναι αναξιόπιστο να περιφρουρήσει τον εαυτό του.
Υπερασπίζουμε την ανεξαρτησία των συνδικάτων. Παίρνουμε τις τύχες τους στα χέρια μας.
Εκλογές χωρίς δικαστικούς.
Τα όρια της ύπαρξης της ΠΕΣΕΚ
Μετά από αρκετά χρόνια λειτουργίας της ΠΕΣΕΚ μπορούμε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα για τα όρια της δράσης και παρέμβασής της. Οι δικές μας οι εκτιμήσεις συνοψίζονται στα εξής:
Πρώτον, η ΠΕΣΕΚ παρά τις φιλότιμες προσπάθειές της δεν κατάφερε να αποκτήσει πανελλαδικά χαρακτηριστικά. Στην πραγματικότητα υπάρχει μόνο στην Αθήνα και αυτό μάς αφαιρεί την πανελλαδική οργανωτική και πολιτική εμβέλεια.
Δεύτερον ως πρωτοβάθμιο σωματείο θα έπρεπε να ανήκει σε μια ομοσπονδία μαζί με κάποια άλλα σωματεία συνταξιούχων. Όμως η ΠΕΣΕΚ παραμένει “ανάδελφο” σωματείο με αποτέλεσμα να εξαρτάται η όποια παρέμβασή της απ’ το συντονιστικό των συνταξιούχων που ελέγχει το ΠΑΜΕ με τις ανάλογες συνέπειες.
Τρίτον, ως συνταξιούχοι του δημοσίου έχουμε τον ίδιο «εργοδότη», που είναι το κράτος. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι συνταξιούχοι του δημοσίου έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα και τα ίδια ακριβώς προβλήματα ανεξάρτητα αν είναι πρώην εκπαιδευτικοί ή πρώην οικονομικοί υπάλληλοι κλπ. Η παραπάνω διαπίστωση επιβάλλει μια σοβαρή συζήτηση πρώτα απ’ όλα στο εσωτερικό της ΠΕΣΕΚ για το τι πρέπει να γίνει. Πιστεύουμε ότι πρέπει να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα στην ΠΕΣΕΚ και την ένωση συνταξιούχων πολιτικών υπαλλήλων δημοσίου, έτσι ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα αμοιβαίας συνεννόησης, ο κοινός βηματισμός και η πραγμάτωση κοινών οργανωτικών μέτρων των δύο σωματείων.
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,
Για να δυναμώσουμε τη φωνή τής ΠΕΣΕΚ,
Για να προσθέσουμε τις δικές μας δοκιμασμένες ιδέες,
Για να αναδείξουμε τα μεγάλα κοινωνικά και εκπαιδευτικά προβλήματα,
Για να ενώσουμε τη φωνή και τον αγώνα μας μαζί με τους εργαζόμενους και τους άνεργους,
Επειδή είμαστε ζωντανό κομμάτι του λαϊκού και εκπαιδευτικού κινήματος
ως ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ- ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ζητάμε τη στήριξή σας.
Δυνάμωσε τη φωνή σου
Ψήφισε
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ekpaideutikosomilos.blogspot.com
agon.paremv.pesek@gmail.com
697 446 4638, 694 425 3743




ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Υποψήφιοι για το Δ.Σ.

1.Αθανασίου χρυσάνθη

2.Βαρελά μαλάμω.

3. Βοργίας Νίκος

4. Γεωργιάδου Νίνα

5. Δανιήλ Μαρία

6. Εσναφίδης Κώστας

7. Ζαραβίνας Σωκράτης

8. Ζάρδας Νίκος

9. Μακρίδης Γιάννης

10. Παπακώστα Χριστίνα

11. Σουλιώτης Κώστας

12. Σόφης Γιώργος

13. Σταυρινάδης Στέλιος

14. Τσιριγώτης Θανάσης 

15. Τσουκαλάς Χρήστος.
                                    
 
                                                        
 










Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα αφιέρωμα για τα 140 χρόνια απ' τη γέννηση του Κώστα Βάρναλη.

Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ συμμετέχει στις δημοτικές εκλογές στην Ηλιούπολη

Με αφορμή τις εσωκομματικές εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ