ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΣΕΚ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΕΝΩΣΗ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  (Π.Ε.Σ.ΕΚ)
ΓΡΑΦΕΙΑ:  ΚΟΡΝΑΡΟΥ 2 ΚΑΙ  ΕΡΜΟΥ(ΟΛΜΕ).    ΤΚ: 10563 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: 210-3318632
Blog:     syntaxekpedeftikoi.blogspot.gr

                                                                             Αθήνα 28.1.2020

 Σχετικά    με τη    φοροληστεία  για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

1.     Η  Κυβέρνηση  έχει βαρύτατες  ευθύνες  για τα πρόστιμα που επέβαλε μέσω των Εφοριών  για τα αναδρομικά των  ετών 2010, 2011 και   2012  που εισέπραξαν  οι συνταξιούχοι  το 2013.  Η  Π.Ε.Σ.ΕΚ   μεταφέρει  την  οργή  χιλιάδων συνταξιούχων  και καλεί   το Υπουργείο   Οικονομικών και  την «ανεξάρτητη»    ΑΑΔΕ  να  αναλάβουν  τις ευθύνες τους  και   να ακυρώσουν τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.     Την ευθύνη  έχουν διαχρονικά  όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις για την καθυστέρηση  έκδοσης των συντάξεων,  τη μεγαλύτερη   όμως ευθύνη   έχει  η κυβέρνηση   της  Ν.   Δημοκρατίας,  γιατί  ανέλαβε   εργολαβικά  μέσω  της  «ανεξάρτητης  ΑΑΔΕ»  να τιμωρήσει  τους συνταξιούχους  για τις  συντάξεις  που πήραν με καθυστέρηση 2-4 ετών,  επιβάλλοντας  νέο χαράτσι   στους συνταξιούχους,  για να αυξήσει  τα ματωμένα πλεονάσματα και να εισπράξει  από την τρόικα  περισσότερα   εύσημα  από την κυβέρνηση Σύριζα.
2.     Δεν έχει  ευθύνη μόνο για τα πρόστιμα  που επέβαλαν  οι Εφορίες στους συνταξιούχους  που είχαν υποβάλει  συμπληρωματικές δηλώσεις, αλλά  και για τα πρόστιμα σε όσους δεν είχαν υποβάλει,   γιατί  τα  Ταμεία   δεν  είχαν αποστείλει  αναλυτικά   ενημερωτικά σημειώματα για τα αναδρομικά  που  είχαν λάβει.  Η  Π.Ε.Σ.ΕΚ  είχε καταγγείλει   την παράλειψη   αυτή των Ταμείων  και   εισέπραξε   την απάντηση  από τότε    Διοικητή  του ΕΤΕΑ ( 2016)  ότι  το ταμείο   δεν έχει την οικονομική δυνατότητα  να επωμισθεί τα ταχυδρομικά έξοδα(!).
3.     Οι  παρανομίες  του  Υπουργείου   Οικονομικών   δε σταματούν εδώ:
         Α.  Οι  φορολογούμενοι   τιμωρήθηκαν  για αναδρομικά των  ετών 2010, 2011 και  2012,   για τα οποία  έχει επέλθει  παραγραφή  λόγω παρέλευσης  5ετίας(  άρθρο 84 παρ.1 του ν. 2238/1994. «Σύμφωνα  με το άρθρο αυτό, η κοινοποίηση φύλλου Ελέγχου δεν μπορεί να γίνει μετά την πάροδο πενταετίας από το τέλος του έτους μέσα στο οποίο λήγει η προθεσμία για την επίδοση της δήλωσης. Το δικαίωμα του Δημοσίου για την επιβολή του φόρου παραγράφεται μετά την πάροδο της πενταετίας»). 
         Β.  Δεν  κλήθηκαν  σε ακρόαση, για να ενημερωθούν  και  να δώσουν εξηγήσεις  πριν από  την έκδοση  της επίδικης πράξης  με έγγραφο  στο οποίο να  αναγράφονται  αναλυτικά οι υποχρεώσεις τους, η δυνατότητα  υποβολής τροποποιητικής δήλωσης, καθώς   και όλα τα ένδικα  μέσα  που  μπορούσαν να ασκήσουν, όπως  προβλέπεται   από τη νομοθεσία.
4.     Οι φορολογούμενοι   υφίστανται  μία άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία.  Το  Υπουργείο   Οικονομικών  οφείλει  να   αποσύρει  όλα τα πρόστιμα  και να δώσει  εντολή στις Εφορίες  να επανεξετάσουν  το  ζήτημα με βάση  τις ευθύνες της  Πολιτείας. Είναι μεγάλη ταλαιπωρία να τρέχουν σε δικηγόρους για να ασκήσουν «Ενδικοφανή   προσφυγή»   «Ενώπιον   της Διεύθυνσης   Επίλυσης  Διαφορών  της Γενικής Γραμματείας  Δημοσίων Εσόδων  του  Υπ. Οικονομικών» μέσω  της  Δ.Ο.Υ  στην οποία υπάγονται. 
5.     Αν η κυβέρνηση  πιστεύει  ότι οι συνταξιούχοι δε θα αντιδράσουν ή  έχουν απολέσει  τη μνήμη τους  και μπορεί   να τους περιπαίζει  κάνει μεγάλο λάθος. Το αποδεικνύουν διαρκώς, το απέδειξαν και με την ψήφο τους  στις πρόσφατες  εκλογές   και θα το αποδείξουν  και στις επόμενες. Έχουν δυνάμεις  για να απαντήσουν  και να τιμωρήσουν  όσους τους κοροϊδεύουν.
6.     Η Π.Ε.Σ.ΕΚ  αγωνίζεται μαζί και  με άλλα σωματεία,  για να δοθεί  πολιτική λύση. Προς  την κατεύθυνση  αυτή επιμένουμε. Επειδή  όμως  έχει δοθεί εντολή  στις Δ.Ο.Υ   να  μην  προεισπράττεται το  50%   του απαιτούμενου   ποσού,  μπορεί προσωρινά να  ασκηθεί  ενδικοφανής  προσφυγή  για την αναστολή της προσφυγής,  σύμφωνα με  τα   υποδείγματα    που επισυνάπτονται   στην   ανακοίνωση.  Για οποιαδήποτε  εξέλιξη   μέχρι  τέλος  της Εβδομάδας  θα  ακολουθήσει    νέα   ενημέρωση.

                                             Για το    Δ.Σ   της   Π.Ε.Σ.ΕΚ

                                     Ο  πρόεδρος                     Ο  Γ. Γραμματέας

                                   Τάσος   Σταυρόπουλος           Γιώργος  Τριβιζάκης





Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ συμμετέχει στις δημοτικές εκλογές στην Ηλιούπολη

Ένα αφιέρωμα για τα 140 χρόνια απ' τη γέννηση του Κώστα Βάρναλη.

Με αφορμή τις εσωκομματικές εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ