Εκτιμήσεις και συμπεράσματα από τις εκλογές στην ΠΕΣΕΚ.

ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΣΕΚ.

Έγιναν οι εκλογές στην ΠΕΣΕΚ την Πέμπτη 26/5 τα αποτελέσματα των οποίων έχουμε ήδη δημοσιεύσει. Με το παρακάτω σημείωμα θέλουμε να βάλουμε ορισμένους προβληματισμούς, τόσο για τις εκλογές όσο και για το μέλλον της Ένωσης.

1.   Συνεχής είναι η μείωση της δύναμης του σωματείου.

Αν κάποιος κοιτάξει προς τα πίσω θα διαπιστώσει ότι η αριθμητική μείωση των μελών της ΠΕΣΕΚ είναι πολύ μεγάλος. Απ’ την ίδρυση της, το πρώτο χτύπημα το δέχτηκε μετά την μαζική αποχώρηση των μελών και φίλων των ΣΥΝΕΚ, που προκάλεσε μείωση της δύναμης του σωματείου κατά 45%!

Στις εκλογές 2017 ψήφισαν 647 συνάδελφοι ενώ στις αντίστοιχες του 2018 ψήφισαν 350! Αν κάποιος μπορεί να δικαιολογήσει την απότομη αυτή πτώση, δυστυχώς η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε και στις επόμενες εκλογικές διαδικασίες, αφού το μεν 2019 ψήφισαν 308 συνάδελφοι (μείωση 15%) και στις φετεινές εκλογές ψήφισαν 221 (μείωση 39%) παρά το γεγονός ότι υπήρξαν και περίπου 50 νέες εγγραφές.

Είναι προφανές ότι χρειάζεται μια σοβαρή μελέτη για να διαπιστωθούν οι αιτίες της συνεχούς πτώσης και πολύ περισσότερο να βρεθούν οι τρόποι που θα αρθεί αυτή η αρνητική εξέλιξη.

2.   Αδιευκρίνιστος ο ρόλος της ΠΕΣΕΚ.

Απ’ το όνομα της η ΠΕΣΕΚ σαν ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ Ένωση δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προθέσεις αυτών που ξεκίνησαν το εγχείρημα αυτό, για τους εξής λόγους.

Α. στην πραγματικότητα είναι ένα Αθηνο-κεντρικό σωματείο χωρίς ουσιαστική επαφή με άλλες περιοχές. Άλλωστε ακόμα και αν κάποιοι συνάδελφοι σε κάποιες επαρχιακές πόλεις θα ήθελαν να πάρουν μέρος στις διαδικασίες της ΠΕΣΕΚ, π.χ. εκλογές, είναι στην πραγματικότητα αδύνατο να γίνει αφού πρέπει να μετακινηθούν στην Αθήνα για να ψηφίσουν!

Β. Δεν είναι καθαρός επίσης ο ρόλος της ΠΕΣΕΚ  σε σχέση με τα άλλα σωματεία συνταξιούχων του Δημοσίου και με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν διαφορετικά προβλήματα στους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς απ’ τους υπολοίπους συνταξιούχους του Δημοσίου. Γι’ αυτό δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται αν η ΠΕΣΕΚ εξυπηρετεί κάποια πραγματικότητα ή μόνο τις προσωπικές επιδιώξεις κάποιων μελών της.

Γ. έχουν αναπτυχθεί ήδη κινήσεις για δημιουργία και άλλων παράλληλων σωματείων σε διάφορα σημεία της χώρας είτε με επιτυχία (Θεσσαλονίκη) είτε χωρίς (Πάτρα), που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω αδιέξοδα ανεξάρτητα απ’ τις προθέσεις αυτών που δημιουργούν αυτές τις κινήσεις.

Πιστεύουμε ότι τα μηνύματα που έρχονται προς την ΠΕΣΕΚ είναι αρκετά δυνατά. Αν δεν θέλουμε να μετατραπεί η ΠΕΣΕΚ σε ένα σωματείο παρέα και τίποτε περισσότερο, οφείλουμε όλοι να σκύψουμε με σοβαρότητα για να βρεθούν απαντήσεις πριν αν είναι πολύ αργά. 

3.   Τα κροκοδείλια δάκρυα της «ενότητας» και η πραγματικότητα.

Αν και η αναφορά μας στα ψεύτικα διλλήματα για κοινό ψηφοδέλτιο όλως στις εκλογές της ΠΕΣΕΚ, είναι «εκτός κλίματος» από αυτά που παραπάνω γράφουμε, θέλουμε να δώσουμε ορισμένες απαντήσεις σε όλους αυτούς που κάθε φορά στις εκλογές, επικαλούνται δήθεν την ενότητα απλά για να κερδίσουν κάποιες ψήφους απ’ αυτούς που πραγματικά πονάνε για την ενότητα.

Θέλουμε πρώτα απ’ όλα να θυμίσουμε ότι έχει δοθεί μεγάλη μάχη απ’ το συνδικαλιστικό κίνημα για την καθιέρωση της ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ στα σωματεία. Προφανώς το κοινό κατέβασμα καταργεί την απλή αναλογική γυρίζουμε πίσω στο αντιδημοκρατικό ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΟ σύστημα, όπου μια οργανωμένη μειοψηφική ομάδα με κατευθυνόμενη σταυροδοσία μπορεί να ελέγξει τις εκλογές, όπως γίνονταν σχεδόν πάντα και όπως και τώρα γίνεται σε μια σειρά σωματεία που έχουν ενιαίο ψηφοδέλτιο. Εμείς λοιπόν δεν πρόκειται να συναινέσουμε ΠΟΤΕ στην καταστρατήγηση των αγώνων του συνδικαλιστικού κινήματος και να ψάξουμε για τυράκι στη φάκα των αντιδημοκρατικών αντιλήψεων.

Εξάλλου τι κοινό ψηφοδέλτιο είναι και αυτό της Ενωτικής Κίνησης αφού αυτά που ακούσαμε και στη Γενική Συνέλευση ούτε ενωτικά αλλά και ούτε κινηματικά ήταν. Στη πραγματικότητα είναι μια απολίτικη παρεϊστικη σύμπραξη που βοηθάει στις προσωπικές σχέσεις, όχι όμως τη δράση του σωματείου και εξυπηρετεί φυσικά και την εκλογική χειραγώγηση του σωματείου

Εμείς λοιπόν θα επιμένουμε όσο θα υπάρχει το σωματείο και δεν θα μετατραπεί σε μια φιλική παρέα, στην ανάγκη της απλής αναλογικής και της διακριτής και χωρίς συναλλαγές παρουσίας.

 

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα αφιέρωμα για τα 140 χρόνια απ' τη γέννηση του Κώστα Βάρναλη.

Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ συμμετέχει στις δημοτικές εκλογές στην Ηλιούπολη

Με αφορμή τις εσωκομματικές εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ