Τα ΜΑΤ επιχειρούν να επιβάλουν την πανεπιστημιακή αστυνομία!

panepistimioupoli-

Ηχηρό «όχι» των φοιτητών απέναντι στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Από νωρίς σήμερα το πρωί το φοιτητικό κίνημα έδωσε δυναμικό «παρών» στην είσοδο της Πανεπιστημιούπολης, διατρανώνοντας την αντίθεσή του στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Εκατοντάδες φοιτητές από πολλές παρατάξεις ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και βρίσκονται στην είσοδο της Ούλοφ Πάλμε. Στο σημείο δεν έχει κάνει προς το παρόν την εμφάνισή της η ΟΠΠΙ, αλλά ούτε και δυνάμεις καταστολής.

Χθες, το φοιτητικό κίνημα είπε το πρώτο «όχι» με μεγάλες κινητοποιήσεις στην Πανεπιστημιούπολη Αθήνας.

Πορεία φοιτητικών συλλόγων κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας, στην Αθήνα, στις 5 Σεπτεμβρίου, 2022
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ


 dav

Να καταγγείλουμε μαζικά την κατασταλτική κυβερνητική επιχείρηση στο ΕΚΠΑ! Έξω η αστυνομία από τις σχολές!

Για μια ακόμη φορά, εν μέσω της εξεταστικής του Σεπτέμβρη, η κυβέρνηση βρήκε ευκαιρία για να χτυπήσει περαιτέρω τα δημοκρατικά δικαιώματα, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τους φοιτητικούς συλλόγους. Τελευταίο επεισόδιο αποτέλεσε η απόπειρα εγκατάστασης των ΟΠΠΙ (Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων) με τη συνοδεία ΜΑΤ και ΟΠΚΕ στην Πανεπιστημιούπολη του ΕΚΠΑ. Μάλιστα η αστυνομία δε δίστασε να επιτεθεί στους φοιτητές και τις φοιτήτριες που συγκεντρώθηκαν στις πύλες του ΕΚΠΑ σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Την ίδια στιγμή αναμένεται η εγκατάσταση των ΟΠΠΙ σε ΕΜΠ, ΑΠΘ και πιθανόν στο ΟΠΑ, και την ενίσχυσή τους με 600 ακόμα αστυνομικούς μέχρι τον Δεκέμβρη!

Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία πως τόσο η πανεπιστημιακή αστυνομία, όσο και οι μπάρες ηλεκτρονικής εισόδου και οι κάμερες ασφαλείας δεν είναι μέτρα που αποσκοπούν στην «πάταξη της εγκληματικότητας» στα πανεπιστήμια ή στην «προστασία των φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας», ιδιαίτερα μάλιστα, όταν σύμφωνα με δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικών εφημερίδων, τα ποσοστά εγκληματικότητας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι εξαιρετικά χαμηλά! Η πανεπιστημιακή αστυνομία θα «προστατεύει» τους φοιτητές, όπως η αστυνομία «προστατεύει» την κοινωνία. Το πρόσφατο χτύπημα των απεργών στη «Μαλαματίνα» είναι ενδεικτικό για το τι σημαίνει αυτή η «προστασία». Τα μέτρα αυτά στόχο έχουν να χτυπήσουν τους φοιτητικούς συλλόγους και τους συλλογικούς αγώνες, ιδιαίτερα μάλιστα όταν γίνεται λόγος για την τέλεση «αξιόποινων πράξεων», όπως μπορεί δυνητικά να θεωρηθεί η κατάληψη μιας σχολής, η οργανωμένη αποχή από τα μαθήματα ή κάποια διαμαρτυρία εντός των σχολών.

Παράλληλα, τα αντιδημοκρατικά αυτά μέτρα αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου μιας συνολικής πολιτικής χτυπήματος των δημοκρατικών δικαιωμάτων που περιλαμβάνει την κατάργηση του ασύλου, τις επιθέσεις των ΜΑΤ στις σχολές, την αυστηροποίηση των πειθαρχικών διατάξεων για τους φοιτητές, τις συλλήψεις, προσαγωγές και διώξεις φοιτητών όλη την προηγούμενη περίοδο, τα συμβούλια φοιτητών, τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και τα ενιαία ψηφοδέλτια του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου-πλαισίου. Δε γίνεται, λοιπόν, μια προσπάθεια μόνο για την τρομοκράτηση, τον εκφοβισμό και το χτύπημα του φοιτητικού κινήματος. Πρόκειται για μία συνολική κατεύθυνση «κολεγιοποίησης» των απαξιωμένων δημόσιων πανεπιστημίων, για μία συντονισμένη προσπάθεια να εισαχθεί μια νέα κανονικότητα που θα καλεστούν να ζήσουν οι νέες γενιές φοιτητών, με τα πανεπιστήμια εναρμονισμένα στα «ευρωπαϊκά πρότυπα», με περεταίρω περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση, με την επιβολή διδάκτρων, με ολοένα και περισσότερα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με ελάχιστες φοιτητικές παροχές, με πτυχία-κουρελόχαρτα, με μπάρες, αστυνομία, κάμερες, με εντατικοποιημένα προγράμματα σπουδών, πανεπιστήμια αποστειρωμένα πλήρως από το «μικρόβιο» των γενικών συνελεύσεων και ευρύτερα του φοιτητικού συνδικαλισμού, από τις αφίσες και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, από τους φοιτητικούς συλλόγους και συνολικά αποστειρωμένα από τους αγώνες της νεολαίας και του λαού.

Όμως όπως οι αγώνες του φοιτητικού κινήματος κράτησαν την πανεπιστημιακή αστυνομία «στον πάγο» όλη αυτή την περίοδο, έτσι και τώρα, αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να μην περάσει η εισαγωγή της αστυνομίας στις σχολές και για να ανατραπεί συνολικά η πολιτική της τρομοκρατίας και των ταξικών φραγμών. Ιδιαίτερα τώρα, μπροστά και στο ξεκίνημα της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, οι διασπαστικές κινητοποιήσεις, η αναβολή των αγώνων και η προσπάθεια οργανωτικής επιβολής πάνω στο φοιτητικό κίνημα που ακολουθούν οι δυνάμεις της ΠΚΣ και της ΕΑΑΚ, όπως κάνουν ακόμα και αυτή τη στιγμή με την εξαγγελλία δύο διασπαστικών κινητοποιήσεων, μία στο υπουργείο προστασίας του πολίτη και μία στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ, πρέπει να συναντήσουν απέναντι τους την κατεύθυνση της ενότητας πάνω στα αγωνιστικά αιτήματα, την κατεύθυνση των ενιαίων μαζικών κινητοποιήσεων, των γενικών συνελεύσεων, του ενιαίου παρατεταμένου παμφοιτητικού αγώνα μέχρι τη νίκη.

Καλούμε τη νεολαία και το λαό να καταδικάσουν μαζικά την κρατική τρομοκρατία και καταστολή!

Όλοι στη συγκέντρωση των Φοιτητικών Συλλόγων σήμερα Τρίτη 6/9 στις 8 π.μ. στην Πύλη του ΕΚΠΑ επί της Ούλωφ Πάλμε!

Φοιτητική Πορεία

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα αφιέρωμα για τα 140 χρόνια απ' τη γέννηση του Κώστα Βάρναλη.

Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ συμμετέχει στις δημοτικές εκλογές στην Ηλιούπολη

Με αφορμή τις εσωκομματικές εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ