Νέα σύννεφα για ασφάλιση- σύνταξη
Το ζήτημα νέας αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης ανασκαλεύεται συστηματικά τόσο εγχώρια όσο και στην ΕΕ και διεθνώς. Με προσχήματα το δημογραφικό και την αύξηση του «προσδόκιμου» ζωής ολοένα και πληθαίνουν οι σχετικές εκθέσεις και δημοσιεύσεις που μεθοδεύουν την αύξηση της «ενεργού εργασιακής ζωής». Πρόσφατη έκθεση της αμερικανικής τράπεζας «Goldman Sachs» επαναφέρει το θέμα ότι πρέπει να αντισταθμιστεί η επίδραση της γήρανσης στον δείκτη απασχόλησης γιατί «το ότι ζούμε περισσότερο και επιβραδύνεται η διαδικασία γήρανσης» δημιουργεί «οικονομικό πρόβλημα»!
Τα γνωστά και επαναλαμβανόμενα παραπλανητικά «επιχειρήματα», που χρησιμοποιήθηκαν στις απανωτές αντιασφαλιστικές «μεταρρυθμίσεις» των προηγούμενων χρόνων για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, επανέρχονται στο προσκήνιο. Με μοναδικό στόχο μέσω της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, αφ’ ενός να παρατείνεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων ως τα γεράματα, αφ’ ετέρου ο όγκος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που συγκεντρώνονται, να «αναλώνεται» όλο και λιγότερο στην παροχή συντάξεων, αφού η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μειώνει τον αριθμό των συνταξιοδοτούμενων, και να παραμένουν στη διάθεση των επενδυτών και των κυβερνήσεων για να τα εκμεταλλεύονται.
Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμενη η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ,
όπως και οι προηγούμενες, αναμένεται να φέρει την αύξηση των ορίων
ηλικίας συνταξιοδότησης στο τέλος του 2026 με αρχές του 2027 ώστε να
φτάσει στα 68,5 έτη έως το 2030, με σταδιακή εφαρμογή. Συγκεκριμένα,
προτίθεται να αυξήσει το όριο ηλικίας: 1) από 67 έτη σήμερα σε 68,5 έτη
έως το 2030 και 2) το όριο για την πρόωρη συνταξιοδότηση θα αυξηθεί από
62 σε 63,5 έτη.
Η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ σημειώνει ότι αυτή η
αύξηση θα εφαρμοστεί σταδιακά, με προσαρμογή 3-4 μηνών ετησίως από το
2027 έως το 2030.
Ήδη η κυβέρνηση Μητσοτάκη στρώνει από τώρα τον δρόμο αυτόν: μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι το γεγονός πως τα προγράμματα «απασχόλησης» της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) επεκτείνουν σήμερα τον εργάσιμο βίο για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων ακόμα και μετά τα 70 έτη. Σε όσους εργαζόμενους δεν έχουν αρκετά ένσημα για να βγουν στη σύνταξη, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν παίρνει μέτρα για να συνταξιοδοτηθούν στο ισχύον όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά τους καλεί να ενταχθούν σε προγράμματα απασχόλησης και να δουλέψουν μέχρι τα 74 χρόνια τους και, έτσι, να κατοχυρώσουν δικαίωμα σύνταξης!
Στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης ήδη προχωρούν. Στη Δανία, εν μέσω αντιδράσεων ψηφίστηκε τελικά το νέο ηλικιακό όριο στα 70, για τους σημερινούς 55ρηδες! Το μοντέλο της Δανίας, όπως καταγράφουν συστηματικά σχετικά δημοσιεύματα, είναι αυτό που θα ακολουθήσουν και όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές χώρες, καθώς τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης έχουν συνδεθεί με το προσδόκιμο ζωής «μετά τα 65» – μια ιδιαιτέρως αόριστη διατύπωση. Που τελικά το όριο των 70 μπορεί να οδηγήσει πολλούς από τους εργαζόμενους ίσως να μην φτάσουν τελικά στη σύνταξη.
Επιπλέον, τα επιτελεία της ΕΕ έχουν εδώ και καιρό διατυμπανίσει πως θέτουν για το επόμενο διάστημα ως απόλυτη προτεραιότητα την αύξηση των «αμυντικών» δαπανών. Δεν το κρύβουν και ομολογούν ξεκάθαρα πως οι πολεμικοί εξοπλισμοί θα καλυφθούν σε μεγάλο βαθμό από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.
Οι προθέσεις για την εξασφάλιση των πόρων για το πρόγραμμα ReArm Europe, της πολεμικής οικονομίας της ΕΕ και των κυβερνήσεων αποκαλύπτεται μέσα από τη συγκρότηση της «Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων» (Savings and Investments Union- SIU). Με βάση την «έκθεση Λέττα» και την πολιτική της πολεμικής οικονομίας, η ΕΕ στήνει μηχανισμό προκειμένου να εξασφαλιστεί χρήμα για επενδύσεις από τις αποταμιεύσεις και βέβαια από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Στα πλαίσια αυτού του μηχανισμού, προαναγγέλθηκε από την Κομισιόν κι η αναθεώρηση του ισχύοντος πλαισίου της ΕΕ για τις συμπληρωματικές συντάξεις, δηλαδή του κανονισμού για το λεγόμενο «Πανευρωπαϊκό Ατομικό Συνταξιοδοτικό Προϊόν» και της σχετικής «Οδηγίας IORP» σχετικά με την «εποπτεία των ιδρυμάτων επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών». Η ΕΕ προωθεί και την υποχρεωτική εγγραφή σε κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά ταμεία. Όπως το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), που έφτιαξε η κυβέρνηση, το οποίο δίνει τη δυνατότητα εκμετάλλευσης των εισφορών των ασφαλισμένων από το ιδιωτικό κεφάλαιο, με αβέβαιη τελικά απόδοση. Για να προχωρήσει η χρηματοδότηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ΕΕ και κυβερνήσεις καταργούν απαγορεύσεις για απόκτηση μετοχών της πολεμικής βιομηχανίας από ασφαλιστικά ταμεία.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr